SKOLREA

Allt ska bort!

Dra ner - tjäna mer

I ett aktiebolags natur ligger det att göra vinst, och inte helt sällan gör företag detta genom effektiviseringar. I skolbolagens värld kan effektiviseringar betyda lägre löner, färre behöriga lärare och större skolklasser. Genom att dra ner på sina kostnader kan de ta ut högre vinster. Skolpengen de får från kommunen är densamma ändå.  

I snitt tjänar en gymnasielärare anställd i en friskola 2 500 kr mindre i månaden än sina kollegor i den offentliga sektorn. Under ett yrkesliv blir det över en miljon kronor mindre i lön.

Friskolor har generellt sett elever från socioekonomiskt starkare hem vilket möjliggör för större klasser. I en friskola har en lärare i snitt 14 elever, i en kommunal skola är siffran 12 elever. Med varje elev följer en så kallad skolpeng. Skolpengen infördes av regeringen Bildt 1992 i samband med friskolereformen. Skolpengen är kopplad till respektive elev - matematiken blir enkel. Ju fler elever, desto mer pengar in.  

Socialdemokraterna i Stockholmsregionen vill se fler vuxna i skolan, och ha schyssta och jämlika arbetsvillkor för alla som arbetar i den!  

Hjälp oss att stoppa skolrean - skriv under här:

Stoppa skolrean!