På bara fyra år har de moderatledda kommunerna runt om i Stockholms län sålt 50 skol- och förskolefastigheter till privata ägare. Med varje år av borgerligt styre tappar vi kontrollen över fler och fler skolbyggnader som stad och kommuner inte kommer kunna få tillbaka. Detta sker i en tid av akut platsbrist.
När friskolornas ägare sedan tycker att verksamheten inte genererar tillräckligt med vinst kan de utan förvarning lägga ner sin verksamhet. Då står kommunerna ensamt ansvariga för hundratals elever som akut behöver nya skolplatser. De fastigheter där det en gång var skola är nu utanför kommunernas kontroll och kan säljas vidare till vem som helst, för vilket syfte som helst. Kanske ett gym, eller co-working space?
Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen av skolan!
Västbergaskolan byggdes 1946 i Västberga i Stockholm och drevs i kommunal regi fram till 2001 då Västbergaskolan AB tog över skolverksamheten i lokalerna. Skolföretaget har fram tills nu hyrt skolfastigheten av kommunen.
På Västbergaskolan studerar 741 elever och där arbetar 49 lärare. Det moderatledda styret i Stockholm sålde i april 2022 fastigheten för 365 miljoner kronor.
På Ekebyhovsskolan i Ekerö har det sedan 2020 pågått en tvist sedan det moderatledda styret beslutade att sälja skolfastigheten Ekebyhovsskolan till Internationella Engelska Skolans fastighetsbolag. I februari i år så godkände högsta förvaltningsdomstolen affären.
På Ekebyhovsskolan går det 456 elever och där arbetar 29 lärare. Internationella Engelska Skolans fastighetsbolag Nystad Stadsutveckling fick betala underpriset 28 miljoner kronor.
Hackstaskolan byggdes i mitten på 1960-talet i centrala Åkersberga och har fram till 2015 bedrivit skolverksamhet i kommunal regi. I december 2021 beslutade det moderatledda styret att skolfastigheten ska säljas direkt till Internationella Engelska Skolans fastighetsbolag utan en öppen budgivning.
Det moderatledda styret valde att sekretessbelägga de oberoende värderingarna av Hackstaskolan och stoppade andra planerade skoletableringar för att Internationella Engelska Skolan skulle få möjlighet att etablera sig i kommunen. Priset för Hackstaskolan landade på 60 miljoner kronor.
Gubbängens gymnasium byggdes 1954 i Gubbängen i Stockholm och drevs i kommunal regi fram till dess att gymnasiet lades ner 1984. Fastigheten användes sedan av Region Stockholm för att bedriva vårdgymnasium och sedan 1998 har Internationella Engelska Skolan undervisning i byggnaderna.
På Internationella Engelska Skolan studerar 914 elever i årskurs 4-9 och där arbetar 51 lärare.
De moderatledda styret i Stockholm har bestämt sig för att sälja skolfastigheten till Internationella Engelska Skolan för 250 miljoner kronor.
Svalnässkolan belägen i Djursholm i Danderyd har fram till hösten 2021 bedrivits i kommunal regi. Det moderatledda styret genomförde en överlåtelse av verksamheten till skolföretaget Danderyds Enskilda Skola AB. På Svalnässkolan i Danderyd studerar 148 elever och där arbetar 12 lärare.
Det moderatledda styret har sålt (överlåtit) fastigheten till skolföretaget Danderyds Enskilda Skola AB till underpriset 10 000 kr.
Sedan 2003 har Internationella Engelska Skolan hyrt en skolfastighet i centrala Jakobsberg för att bedriva skolverksamhet för elever i årskurs 5-9. Nu vill företaget köpa skolfastigheten där ytterligare en skola, sporthall och en förskola ingår.
På Engelska Skolan i Jakobsberg studerar 361 elever och där arbetar 33 lärare.
Det moderatledda styret i Järfälla har beslutat att undersöka möjligheterna för att ge Internationella Engelska Skolan ensamrätt på att köpa skolfastigheten, med kravet att kommunen ska ha rätt att köpa tillbaka skolfastigheten om IES väljer att sälja.